Zeg het in het Nederlands 42

In deze aflevering praten we over boeken lezen en over Karel de Grote die de eerste scholen oprichtte. We praten over leren lezen en over kinderboeken, Brave Hendrik, Dik Trom, Pietje Bell, Kruistocht in Spijkerbroek en Het Pungelhuis. Het mediafragment gaat over een stukje geschiedenis in de jaren vijftig, botersmokkel.
Veel plezier bij deze tweeënveertigste aflevering van Zeg het in het Nederlands.

Foto Door Tasja – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4916040

Download aflevering 42

Luister naar 42 via Soundcloud

Transcript bestellen

Download hier de gratis MP3 (42 min)

Of via Payloadz (ook gratis! )

BESTEL het volledige transcript 42 in PDF (26 pagina’s, met illustraties)
(€ 3,75)

Lees meer!

Karel de Grote

Kareltje de Grote 1976 (YouTube Muziek)

Korte video over Karel de Grote voor scholieren (YouTube)

Of kijk op Schooltv: https://schooltv.nl/video/karel-de-grote-en-onderwijs/

Podcast Een Beetje Nederlands over Karel ende Elegast (Spotify)

Boek Karel ende Elegast

Koop het boek Karel ende Elegast in eenvoudig Nederlands

Karel en Elegast in eenvoudige taal! Dit is het oudste verhaal uit de serie Literatuur voor beginners. Een spannend en symbolisch ridderverhaal over hebzucht, eer, trouw en wraak.

Jeugdboeken in Nederland

Koop hardcover >

Moderne editie van Dik Trom

Uit het leven van Dik Trom
Samenvatting
Uit het leven van Dik Trom verscheen voor het eerst in 1891. Miljoenen lezers genoten sindsdien van de avonturen van de deugniet met een hartje van goud. Al vanaf zijn vroege kinderjaren beleeft Dik het ene avontuur na het andere. Vaak hoort de vader van Dik als hij thuiskomt van zijn werk wat zijn zoontje die dag allemaal heeft uitgehaald. Hoofdschuddend hoort hij de verhalen van zijn vrouw aan, maar op elk avontuur van Dik reageert hij met: ‘Griet, ‘t is een bijzonder kind, en dat is-ie!’ En bijzonder zijn de verhalen over Dik Trom zeker. C. Joh. Kieviet schreef de boeken omdat hij vond dat al die ‘brave’ kinderboeken die er waren, niet aansloten bij de belevingswereld van kinderen. In deze uitgave is de tekst herzien en aangepast aan de huidige tijd, zodat ook nu jong en oud weer een hoop plezier kan beleven aan de avonturen van Dik Trom!

Koop Paperback >

Luister naar hoofdstuk 1 van Dik Trom en zijn dorp (mp3)

(na ca 7 minuten hoor je het fragment over de poffertjes!)

https://www.hetschooltjevandiktrom.nl

Afke’s Tiental

Afke’s Tiental
Samenvatting
Het boek Afke’s Tiental is gebaseerd op het leven van Harmke Feenstra-Tuinstra. Haar dochter was dienstmeisje bij Nienke van Hichtum. Het is het verhaal over een arm gezin met tien kleine kinderen, dat aan het einde van de 19de eeuw op het Friese platteland leefde.

Koop >

Pietje Bell
Samenvatting
De allereerste druk van Pietje Bell verscheen in 1914 en sindsdien hebben ontzettend veel kinderen en volwassenen genoten van zijn avonturen. Onderwijzer Chris van Abkoude merkte op dat zijn leerlingen de boeken van toen, meestal over brave jongens en meisjes, niet leuk vonden. Zo ontstonden de avonturen over de ondeugende Pietje Bell, die het altijd goed bedoelt maar ondertussen heel wat kattenkwaad uithaalt! De vader van Pietje hoort regelmatig dat zijn zoon een wildebras is en nog wel zal eindigen ‘als een groot misdadiger’! Maar hij lacht alleen maar om de streken van zijn zoontje. Het enige wat hij dan zegt, is: ‘Zo’n jongen toch! ‘t Is een reuzetype!’

Koop >

Thea Beckman – Kruistocht in Spijkerbroek

Kruistocht in Spijkerbroek
Samenvatting
De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige – en vooral goedgelovige – kinderen, aan wie wonderen zijn beloofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote handen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw – tenminste, al ser niets fout gaat…
Bekroond met een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek.

Koop >

Annet Huizing – Het pungelhuis

Het Pungelhuis
Samenvatting
“Bleek ik toch al die jaren een opa te hebben. Eentje. Maar daar kwam ik pas achter op de dag dat hij doodging.” Waarom heeft niemand Ole ooit verteld dat hij nog een opa had? En waarom krijgt hij nu alleen maar te horen dat het een vreselijke man was? Voor Ole komt het verleden tot leven als hij met zijn vader terugkeert naar opa’s huis in de bossen van Brabant, vlak bij de grens met België. Daar woedde in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw een hevige strijd tussen botersmokkelaars en commiezen. Langzaam maar zeker ontdekt Ole waarom zijn vader nooit over zijn opa wilde praten.”

Koop >

Filmpje met schrijfster Annet Huizing. Over de kraaienpoten!
https://www.hebban.nl/newsroom/shortlist-thea-beckman-prijs-2022

Historische kinderboeken die genomineerd zijn voor de prijs van dit jaar


Brief voor de Koning, het beroemde boek van Tonke Dragt, kun je in dertig verschillende talen lezen.

Brief voor de koning

Samenvatting
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur. De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.
De brief voor de koning is verschenen in 30 talen. Het is het eerste Nederlandstalige boek dat is verfilmd door Netflix.
De brief voor de koning werd bekroond met de Prijs voor het Beste Kinderboek van het Jaar 1963, en met de Griffel der Griffels 1955–2004. In 1976 werd aan Tonke Dragt de Staatsprijs voor Jeugdliteratuur toegekend.

Koop >

Engelse film gemaakt van De Brief Voor De Koning – op Netflix

Bekijk nog veel meer jeugdboeken op Bol.com >


Botersmokkel

https://www.anderetijden.nl/aflevering/567/Botersmokkel

Bekijk de hele uitzending via Andere Tijden >

Doneer!

Een keer
Maandelijks
Jaarlijks

Doneer eenmalig

Doneer maandelijks

Make a yearly donation

Choose an amount

€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00
€5,00
€15,00
€100,00

Or enter a custom amount


Uw bijdrage is welkom!

Uw bijdrage wordt gewaardeerd!

Your contribution is appreciated.

DoneerDoneerDoneer

Reageer!

Abonneer

Geef een reactie